Temelji hiše so ključni elementi, ki ji zagotavljajo stabilnost in trajnost. Zato prav ta temelj potrebuje kakovostno zaščito, še posebej, če gre za starejšo hišo. Ker smo v našem podjetju strokovnjaki za hidroizolacijsko zaščito temeljev in vedno stremimo k ustrezni izvedbi ter zadovoljstvu naših strank, želimo, da se s pomembnostjo te faze pri gradnji ali obnovi hiše ustrezno seznanite – za vas smo pripravili ključne informacije o hidroizolaciji temeljev hiše.

Zakaj je hidroizolacija temeljev hiše nujna

Hidroizolacija je metoda, s katero preprečujemo, da bi voda in vlaga vdrli v naš dom. Ker so temelji vlagi in vodi še posebej izpostavljeni, je pomembno, da jih ustrezno zaščitimo, kar je mogoče s postopkom hidroizolacije temeljev hiše. Nepravilno izvedena hidroizolacija lahko vodi do mokrih in plesnivih prostorov, kar lahko rezultira v strukturnih poškodbah objekta in tudi v zdravstvenih težavah oseb, ki v hiši prebivajo.

Obstajata dva načina hidroizolacije temeljev hiše: vertikalna in horizontalna. Vertikalna izolacija ščiti vkopane stene pred vlago iz zemlje, medtem ko horizontalna preprečuje vdor kapilarne vlage iz temeljev navzgor, kar je pomembno zlasti pri objektih brez kleti.

Kakovostna izvedba je ključ do optimalne zaščite objekta

Kot že omenjeno, hidroizolacija temeljev hiše je bistvena komponenta pri gradnji, ki zagotavlja zaščito objektov pred vdorom vode in s tem povezanimi težavami, kot so plesen, korozija in razpadanje materiala. Za zaščito pred temi težavami je ključnega pomena kakovostno in pravilno polaganje hidroizolacije.

Ustrezno izvedeno hidroizolacijo temeljev hiše lahko definiramo s tremi dejavniki:

1. Širina izkopa

Preden se postopek hidroizolacije začne, je potrebno pripraviti pravilen izkop. Ta ne sme biti preozek ali preširok, saj bi to lahko privedlo do neenakomernega pritiska na temelje. Jama mora biti torej dovolj globoka in široka, da omogoča natančno in pravilno namestitev izolacije. Če je jama premajhno ali nepravilna oblikovana, to omejuje tudi dostop do območja, kjer je treba izolacijo namestiti, kar pa lahko vodi do napak.

2. Gladka in izravnana površina

Za zagotovitev učinkovite in trajne hidroizolacije je ključnega pomena, da so površine, na katere se bo izolacija nanašala, čiste in ravne. Morebitne neravnine, vdolbine ali izbokline lahko povzročijo neenakomerno polaganje izolacije, kar lahko vodi do potencialnih puščanj.

3. Detajli stikovanja s stavbnim pohištvom

Ena izmed najpogostejših težav pri hidroizolaciji so slabo izdelani spoji. Da bi zagotovili neprekinjen in vodotesen sloj, morajo biti spoji med različnimi deli hidroizolacije pravilno in trdno zapečateni. Priporočljivo je, da se plasti prekrivajo za vsaj en decimeter, da se zagotovi optimalna zaščita. Vsak kot in vsak stik s stenami ali drugimi strukturami je potencialno mesto prepuščanja. Zato je nujno, da se vsak stik pravilno zaščiti in zapre.

4. Uporaba ustreznih materialov

Izbira kakovostnih materialov za hidroizolacijo je ključna. Uporaba nekakovostnih ali neprimernih materialov lahko vodi do prezgodnjega propada, razpok ali puščanja.
Hidroizolacija temeljev hiše se lahko izvaja z uporabo kompozitnih trakov, kot so denimo bitumenski, ali s premazi. Bitumenski trakovi so enostavni za namestitev, medtem ko premazi zagotavljajo odpornost na temperaturna nihanja.

Temelji stare hiše potrebujejo posebno pozornost

Hidroizolacija temeljev stare hiše se mora spoprijeti z izzivi, ki so posledica dolgoletne izpostavljenosti vlagi in vremenskim vplivom, zaradi česar so temelji pogosto že poškodovani. To poudarja nujnost takšne intervencije pri starih hišah, saj je za nadaljnje projekte, kot sta izdelava fasade ali adaptacija interierja, nujno potrebno imeti suhe temelje.

Ključna dela pri hidroizolaciji temeljev stare hiše vključujejo sanacijo poškodovanih delov, sušenje navlaženih zidov, izravnavo temeljev, izvedbo prezračevalnih kanalov ob temeljih, izolacijo samih temeljev in odvodnjavanje.

Naš pristop k hidroizolaciji

Naše dolgoletne izkušnje na področju hidroizolacij nam omogočajo, da se prilagodimo vsakemu objektu posebej, ne glede na njegove specifike. Zavedamo se, da je vsaka hiša unikatna in zato zahteva individualen pristop.

Poleg bitumna, za katerega je znano, da je izjemno učinkovit, uporabljamo tudi tehnologijo kesonske hidroizolacije Preprufe in tekoče membrane Triflex. Pravilna izbira materialov, s katerimi delamo, je ključnega pomena. Zato sodelujemo samo s preverjenimi dobavitelji, ki nam zagotavljajo kakovost in trajnost.

Hidroizolacija temeljev hiše je pomemben del vsake gradnje. Ne le, da ščiti vaš dom pred vdorom vode in vlage, ampak povečuje tudi njegovo vrednost in podaljšuje njegovo življenjsko dobo. V podjetju Hidrobran smo ponosni na naše delo in vam zagotavljamo, da bodo vaši temelji skozi leta ostali suhi ter zaščiteni. Vaš dom si zasluži le najboljše in mi smo tukaj, da vam to zagotovimo!