Terase so deli objekta, ki so izpostavljeni najrazličnejšim vremenskim vplivom. Njihov vpliv na splošno stanje objekta in posledično na bivalno kakovost ni zanemarljiv. Ključnega pomena je, da je hidroizolacija terase visoke kakovosti, saj mora zagotoviti zaščito pred številnimi vremenskimi in mehanskimi dejavniki.

Dež, sneg, vlaga, UV sevanje ter ekstremno visoke in nizke temperature – vse to predstavlja resen izziv za hidroizolacijske materiale, saj je njihova naloga preprečiti vdor vlage v objekt. Poleg tega je tip hidroizolacije treba prilagoditi specifični konstrukcijski zasnovi terase. Večinoma gre za armiranobetonske ali montažne konstrukcije, kar zahteva prilagodljivost pri izbiri hidroizolacije. Izvajanje hidroizolacije mora biti izjemno natančno, saj so posledice v primeru, da vlaga prodre pod talno oblogo, lahko obsežne in sanacija lahko postane precej zahteven ter tudi drag projekt.

Izkušeni strokovnjaki za hidroizolacijo

V podjetju Hidrobran se ponašamo z ekipo strokovnjakov, ki je posebej usposobljena za izvajanje hidroizolacij streh, ravnih streh in balkonov. Naša metoda za zaščito pred vdorom vode in vlage temelji na uporabi bitumna, poleg tega pa smo izjemno vešči v izvajanju kesonske hidroizolacije, ki vključuje uporabo materialov, kot so Bituthene in Preprufe, ter tekočih membran, kot je Triflex.

Poudarek na kvalitetnih materialih

Zavedamo se, da je kakovost uporabljenega materiala ključnega pomena za trajnost hidroizolacije. Zato pri izbiri materiala za izvajanje hidroizolacije sodelujemo le s preverjenimi dobavitelji, ki zagotavljajo visoko kakovostne materiale. To nam omogoča, da strankam zagotovimo zanesljivo in vzdržljivo zaščito pred vlago.

Prilagodljive rešitve glede na potrebe objekta

S kombinacijo znanja in dolgoletnih izkušenj na področju hidroizolacije si prizadevamo zagotoviti svojim strankam najbolj optimalne rešitve. Vsako delo načrtujemo in izvajamo glede na specifične zahteve vsakega posameznega objekta. Prepričani smo v kakovost našega dela, zato strankam ponujamo tudi garancijo, da bo izvedba služila svojemu namenu mnogo let po zaključku del.

Pomembnost hidroizolacije za vašo teraso

Hidroizolacija terase je ključnega pomena, saj teraso izpostavlja enakim vremenskim izzivom kot ravno streho. Za zagotovitev učinkovite hidroizolacije je treba teraso oblikovati z rahlim naklonom, običajno med 1-2 stopinjama, ki omogoča ustrezno odvajanje padavin proti odtočnim žlebovom. Postopek hidroizolacije terase je praktično enak postopku hidroizolacije ravne strehe, s to razliko, da je terasa vedno pohodna. Zaradi tega se hidroizolacija na terasi skrije pod končno plastjo zunanjega tlaka. Osnovni sloji in postopek izvedbe so prav tako podobni. Hidroizolacija terase tako ne predstavlja težav.

Pravilen postopek hidroizolacije terase

Pri hidroizolaciji terase se prvi sloj položi na toplotno izolacijski sloj s primernim naklonom, ki omogoča odtekanje vode. Običajno sta v hidroizolaciji terase uporabljena dva sloja polimernih bitumenskih trakov. Prvi sloj, samolepilni trak, se prilepi neposredno na toplotno izolacijo s primernim naklonom, brez potrebe po uporabi odprtega plamena. Drugi sloj hidroizolacije se nato izvede z uporabo varilnega traku, ki uporablja plamen za združevanje slojev. Hidroizolacija terase je torej ključnega pomena za ohranjanje njene celovitosti in trajnosti ter za zaščito vašega doma pred vodo in vlago.

Za zagotavljanje učinkovite hidroizolacije terase je ključnega pomena, da sta prvi in drugi sloj hidroizolacije temeljito zvarjena med sabo. Hidroizolacija terase je običajno sestavljena iz več trakov ali pasov, zato je nujno, da so vsi trakovi ustrezno spojeni, da se prepreči morebitno puščanje vode.

Prehod iz horizontalne v vertikalno hidroizolacijo

Hidroizolacija terase prehaja iz horizontalne v vertikalno območje neposredno na toplotno izolacijo zunanjih sten. Pri tem je izjemno pomembno, da je prehod iz horizontalne v vertikalno hidroizolacijo izveden s preklopom. To pomeni, da je hidroizolacija terase postavljena pod določenim kotom, ki je manjši od 90°, da se prepreči nepotrebno raztezanje in morebitno pretrganje trakov.

Ključna pozornost pri višini za obdelavo stika

Višina za obdelavo stika hidroizolacije s stavbnim pohištvom je pogosto spregledan vidik v fazi načrtovanja, vendar lahko postane zelo velik problem pri izvedbi. Ta točka zahteva natančno pozornost, saj vpliva na tesnost in funkcionalnost celotnega hidroizolacijskega sistema. Previsoko nameščena hidroizolacija terase lahko povzroči težave pri pravilnem pritrjevanju stavbnega pohištva. Po drugi strani pa premajhna višina za obdelavo stika lahko omeji možnosti pravilne namestitve hidroizolacije. Zato je ključno, da se že v fazi načrtovanja pozorno obravnava ta vidik in zagotovi dovolj prostora za ustrezno namestitev hidroizolacijskega materiala ter nato natančno izvaja pri sami izvedbi, da se preprečijo morebitne težave in vzdržuje zanesljiva zaščita pred vlago.

Trajnostna pohodna površina – ključ do funkcionalne pohodne terase

Ustrezna pohodna površina je ključna za trajnost in funkcionalnost pohodne terase. Standardna lepljena keramika, čeprav se včasih zdi privlačna, se lahko izkaže za kratkotrajno rešitev, ki sčasoma zahteva obsežne in drage sanacije. Pohodne terase so izpostavljene različnim vremenskim vplivom, obremenitvam in temperaturnim nihanjem, zato je pomembno izbrati materiale, ki so trajni in odporni.

Ključni elementi za učinkovito odvodnjavanje terase

Pravilno odvodnjavanje terase je izjemno pomembno za ohranjanje njene funkcionalnosti in dolgotrajnosti. Pri tem igrajo ključno vlogo elementi, kot so kanalete, žlebovi in drugi ustrezni odtočni sistemi. Ti elementi omogočajo učinkovito odvajanje meteorne vode, preprečujejo zastajanje vode na površini terase in zmanjšujejo tveganje za poškodbe zaradi vlage. Pravilno nameščeni odtočni sistemi preusmerjajo vodo stran od terase in jo usmerjajo v ustrezne odtočne cevi ali zbiralnike deževnice.

Naša pomembna prednost, po kateri se razlikujemo od konkurence, pa je tudi tako imenovani vodni test, ki ga opravimo ob zaključku čisto vsakega projekta in zagotavlja brezhibnost hidroizolacije.

Pravilno vzdrževanje odtokov terase, zlasti redno čiščenje odtokov, je ključno za ohranjanje funkcionalnosti terase in preprečevanje morebitnih težav. Listje, umazanija, pesek in druge nečistoče se lahko sčasoma naberejo v odtokih terase, kar lahko povzroči zamašitve.

S pomočjo naših nasvetov boste svojo teraso učinkovito in preverjeno vzdrževali, vse v zvezi z namestitvijo hidroizolacije pa seveda prepustite nam. Na tem področju smo vrhunski strokovnjaki in z veseljem se spopademo s še tako zahtevnim izzivom.